Matkailu kasvaa Helsingissä

(Julkaistu Uusi Suomi 21.2.2017)

Helsingin kaupunki uutisoi (18.2.2017) matkailijoiden yöpymisten saavuttaneen uuden ennätyksen vuonna 2016. Kasvua tuli sekä kotimaisista että ulkomaisista matkailijoista. Eniten ulkomaisia matkailijoita tuli suurusjärjestyksessä Saksasta, Ruotsista, Yhdysvalloista, Venäjältä, Iso-Britanniasta, Japanista ja Kiinasta. Kasvu-uralle pääsemisen tekee mielenkiintoiseksi se, että venäläisten matkailijoiden määrä romahti peräti kahdeksan prosenttia. Tästä huolimatta muiden maiden matkailijoiden – erityisesti amerikkalaisten – kasvu paikkasi venäläisten jättämän aukon.

Yöpymisten syistä noin puolet liittyy työhön ja se kasvoikin nopeammin kuin vapaa-ajan yöpymiset. Hotellialan yrittäjien mieleen on se, että keskimääräinen täyttöaste nousi 72 prosenttiin. Sivumennen mainiten luku on täsmälleen sama kuin Tukholmassa.

Taidemuseo kiinalaisia houkuttelemaan?

Eniten potentiaalia löytyisi japanilaisista ja kiinalaisista matkailijoista. Ensin mainittujen määrä lisääntyy verrattuna muihin Euroopan kaupunkeihin. Vastaavasti kiinalaisista yöpyjistä ainoastaan 39 prosenttia jää Helsinkiin – suurin osa tyytyi Vantaan lentokenttähotelleihin. Kiinalaisten houkutteleminen jäämään Helsingin keskustaan oli yksi peruste Guggenheim -taidemuseon ajamiselle viime vuonna.

Luvut ovat rohkaisevia ja antavat lisäpontta uusille hotellihankkeille, kuten norjalaisen liikemiehen suunnittelema lasinen hotelli Helsingin Hakaniemeen. Tietysti pieni positiivinen ongelmakin löytyy. Nimittäin muissa pohjoismaisissa pääkaupungeissa matkailijoiden yöpymiset kasvavat vieläkin nopeammin (Tukholma +8 %, Oslo +7 %, Kööpenhamina +9 %).

Myös Lapin matkailu kasvaa 

Helsingissä yövyttiin viime vuonna 3,6 miljoona kertaa, mutta lähes samanlaisiin lukuihin päästiin Lapissa 2,6 miljoonalla kerralla. Joulukuussa kasvua tuli peräti neljännes lisää edellisvuoteen verrattuna! Kaivosteollisuuden sijaan Lapin kannattaisi laittaa aikaa ja energiaa mieluummin matkailun kehittämiseen.

Ei ihme, että matkailuala investoi voimakkaasti lähivuosina. Matkailu- ja ravintola-ala Mara tiedottaa, että uusia hotelli- ja kylpylähankkeita syntyy miljardilla eurolla vuoteen 2020 mennessä. Suurin imu on Helsingin seudulla ja Lapissa. Muun Suomen kannattaisi löytää omat vahvuutensa ja tulla mukaan imuun.

Kippis ja kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *