Mikko

Yhden luukun periaate kaupungin palveluille


Avataan kaupunkimme uusille ajatuksille ja toimintatavoille. Tehdään asioita enemmän alhaalta ylöspäin - kysymällä ensin kaupunkilaisiltamme. Huolehditaan, että yksityiset ja julkiset toimialat täydentävät toinen tosiaan. Asukkaiden ja yritysten arkea helpottaisi, mikäli Helsingillä olisi yhden luukun periaate kaupungin palveluille.

Lyhyesti itsestäni

Olen 45-vuotias helsinkiläinen yrittäjä ja yhdistysvaikuttaja. Aloitin yrittäjäurani 23-vuotiaana, jolloin perustin nettisivuja ja -mainontaa tarjoavan yrityksen. Sivutöinä kirjoitin freelancer-lehtijuttuja informaatioteknologiasta. Nykyisin toimin siivousalan yrittäjänä, kahden yhdistyksen hallituksessa sekä Helsingin sosiaali- ja terveysjaoston jäsenenä.

Yrittäjyys äidin maidosta

Synnyin Helsingin Vuosaaressa vuonna 1973. Vanhempani perustivat siivousalan yrityksen seuraavana vuonna, mitä kautta yrittäjyys tuli äidin maidosta. Myöhemmin sain kuulla eräästä tapauksessa, jossa yövartija tuli ihmettelemään, kun nukuin vauvan rattaissa asiakkaan tiloissa vanhempieni siivotessa vieressä. Yrittäjäperheessä kasvaneille lienee tuttu kotikasvatus, jossa teroitetaan ahkeruutta ja erilaisten ihmisten kanssa pärjäämistä.

Lapsuuteni vietin Helsingin Suutarilassa, jonne perheemme rakensi omakotitalon vuonna 1981. Paikka on viihtyisä ja rauhallinen kasvuympäristö vielä tänäkin päivänä. Taustaani voi siis kuvata keskiluokkaiseksi yrittäjäperheeksi. Kasinovuodet jäivät taakse ja edessä avautui 1990-luvun lamavuodet. Ne menivät opiskellessa Etu-Töölön lukiossa, varusmiespalvelus Santahaminassa ja jatko-opinnot Malmin kauppaoppilaitoksessa. Kaupallisten aineiden opiskelu tuntui yrittäjäperhetaustaisena luonnolliselta, vaikka intohimoa oli myös tietokoneiden pariin.

Nettibuumissa mukana

Nokian myötä uusi nousukausi synnytti ensimmäisen internet-buumin. Tartuin tähän tilaisuuteen ja perustin yhtiökumppanini kanssa New Case Oy nimisen uusmediatoimiston. Se teki nettisivuja ja mainontaa sekä työllisti parhaimmillaan neljä henkilöä. Myöhemmin aloin kirjoittamaan sivutöinä lehtiartikkeleita Taloussanomiin ja IT-Viikkoon. Mainittakoon pienenä erikoisuutena, että eräs ensimmäisistä lehtijutuistani koski virolaisia it-yrityksiä, ja se julkaistiin paikallisessa viikoittain ilmestyvässä Ärielu -talouslehdessä.

Muutaman vuoden jälkeen tapahtui se mikä valtaosan yrittäjistä täytyy hyväksyä. Nimittäin yritykseni ei jaksanut kantaa itseään vaan se täytyi ajaa alas. Olin kuitenkin kiitollinen kokemuksesta ja sain kontakteja, jotka ovat kantaneet aina näihin päiviin asti. Tämän jälkeen toimin suuren pörssiyhtiön tuotepäällikkönä, mistä siirryin jonkin ajan kuluttua takaisin siivousalan perheyhtiömme palvelukseen.

Vuosituhannen vaihtuminen sujui perheyrityksemme lisäksi jatko-opinnoissa (tradenomi 2004, ylempi-amk 2016) sekä uusien yritysprojektien parissa. Tällä kertaa ei hypätty suoraan tuntemattomaan, vaan perustin yhtiökumppanini kanssa kuntosalin sekä myöhemmin ravintolan. Molemmat rakennettiin alusta pitäen hoidettavaksi sivutöinä. Ensin mainittu kuntosaliyritys kasvoi aikanaan kolmen toimipisteen ketjuksi ja myytiin pois voitolla. Jälkimmäiselle ravintolayritykselle tapahtui sitten kehnommin ja siitä maksettiin oppirahat. Tätä on yrittäminen.

Yrittämistä ja yhdistystoimintaa

Toimin toimitusjohtajana Tasolaiset Oy siivousalan perheyrityksessä. Työllistämme noin 50 henkilöä pääkaupunkiseudulla. Aloitin toisen polven yrittäjänä vuonna 2008, kun vanhempani luopuivat perinteikästä perheyrityksestä. Toimintamme kehittyy jatkuvasti asiakkaiden muuttuvien tarpeiden mukaisesti.

Vuodesta 2018 alkaen perustin ja toimin partnerina Suomen Ammattipuhujat Oy:lle. Tämä asiantuntijatalo järjestää koulutuksia ja tilaisuuksia eri tyyppisille organisaatioille. Tavoitteena on, että koulutuksemme ovat laadukkaat ja asiantuntijat parhaasta päästä.

Toimin kaupunkimme suurimman kokoomusyhdistyksen, Helsingin Kansallisseuran, pitkäaikaisena hallitusjäsenenä. Olen toiminut yhdistyksemme yhtenä äänivaltaisena edustajista kolmessa puoluekokouksessa: Rovaniemi 2012, Lahti 2014 ja Lappeenranta 2016. Vastaan risteily- ja telttatapahtumista sekä uutistoiminnoista verkkosivuillemme ja sosiaaliseen mediaan.

Luottamustehtävänäni on toimia kokoomuksen edustajana Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan jaostossa kaudesta 2017 eteenpäin. Tämä poliittinen elin huolehtii eräistä sosiaali- ja terveystoimialan muutoksenhakuasioista ja muista viranomaisasioista.

Toimin Uuden Suomen ja Yrittajat.fi blogikirjoittajana, jossa aiheena ovat olleet yrittäminen, verotus, kilpailun vapauttaminen, piensijoittaminen ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Blogikirjoitukseni keräävät keskimäärin tuhannen näyttökerran molemmin puolin - ennätyksen kiivetessä yli 50 000 näyttökerran.

Näiden lisäksi vaikutan jalkapalloilussa ja kaupunkipolkupyöräilyssä. Viimeksi mainitussa toimin Helsingin Polkupyöräilevien Porvarien toiminnan vetäjänä. Lisäksi olen edistämässä helsinkiläisten lasten ja nuorten harrastamista ylipainehalli -projektin puuhamiehenä. Ai, niin. Mainitsinko, että vedän harrastemielessä salibandyä kerran viikossa?

Aikaisemmin toimin myös Helsingin Yrittäjät - Vanhakaupunki ry:ssä hallituksessa varapuheenjohtajana. Pidimme huolta Helsingin Keskisen suurpiirin - sisältäen Alppiharjun, Kallion, Pasilan, Vanhakaupungin ja Vallilan - yrittäjien asioiden edistämisestä. Järjestin yhdistyksemme tapahtumia alueellamme ja toimin verkkosivujemme pääkäyttäjänä.

Lyhyesti
Syntynyt: 2. helmikuuta 1973
Kaupunginosa: Pakila
Perhe: Vaimo ja kaksi lasta
Ammatti: Yrittäjä (2. sukupolvi)
Työkokemus: Kaksi vuosikymmentä yrittämistä eri palvelualoilta
Koulutus: Tradenomi, ylempi ammattikorkeakoulututkinto
Yhdistystoiminta: Helsingin Kansallisseura ja Helsingin Yrittäjät - Vanhakaupunki
Poliittinen luottamustoimi: Helsingin sosiaali- ja terveysjaoston jäsen