Työllisyysaste nousi 70 prosenttiin

(Julkaistu Uusi Suomi 21.11.2017)

Tilastokeskus uutisoi lokakuun työvoimatutkimuksesta (21.11.2017), jonka mukaan työttömyys laski 7,3 prosenttiin ja työllisyysaste nousi 70,0 prosenttiin. Vuosi sitten työttömyysaste oli 8,1 prosenttia ja työllisyysaste ainoastaan 68,4 prosenttia. Parannus oli niin voimakasta, että Juha Sipilän hallituksen tavoittelema 72,0 prosentin työllisyysaste ei vaikuta enää mahdottomalta. Toisaalta siihen pääseminen vaatisi rakenteiden uudistamista.

Ihmiset eivät halua muuttaa työn perässä
Duunitorin tutkimuksen (15.11.2017) mukaan suomalaiset eivät halua muuttaa työn perässä. Peräti 65 prosenttia suhtautuu kielteisesti työn perässä muuttamiseen. Ei ihme, että kansanedustaja-ekonomisti Juhana Vartiainen arvioi, että työttömien määrä on vaikea laskea ilman rakenneuudistuksia. Suomen heikosti toimivilla työmarkkinoilla työvoimapula alkaa jo 7 prosentin työttömyysasteella. Nykyrakenteilla olemme siis lähellä täystyöllisyyttä.

Vinkit työllisyyden ja työmarkkinoiden parantamiseksi
Yrittäjänä kummastelen missä viipyvät rakenneuudistukset? Ohessa kolme vinkkiä valtiovallalle työmarkkinoiden uudistamiseksi.

  • Paikallisen sopimisen lisääminen. Työmarkkinoiden muuttumisen myötä tarvetta olisi tehdä yksilöllisempiä ja yrityskohtaisia ratkaisuja. Esimerkiksi palkanmuodostus on Suomessa maailman jäykin. Tällä ei enää pärjätä ja työtä jää syntymättä Suomeen
  • Perhevapaauudistuksen läpivienti. Tarvitsemme niin osa-aikaista kuin kokopäivästä työpanosta molemmilta vanhemmilta.
  • EU-maiden ulkopuolisen työlupien vapauttaminen. Tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla on pulaa aivan kaikenlaisesta työvoimasta – niin korkean tuottavuuden asiantuntijoista kuin osa-aikaisista ihmisistä. Muualta Suomesta ei muuteta työn perässä pääkaupunkiseudulle, ja uudet työpaikat jäävät syntymättä. Ulkomaiselle työluvan saaminen kestää jopa puoli vuotta – myös työluvasta ”vapautetuille” erityisasiantuntijoille. Järjestelmä tulisi virittää niin, että lupa heltiäisi kahdessa viikossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *