Uuden kaupunginvaltuuston arvot ja talousnäkemys

Vasta valittu Helsingin uusi kaupunginvaltuuston aloittaa työnsä kesällä. Tutkin valtuuston vastauksia Helsingin Sanomien Vaalikoneessa, jonka data on saatavilla avoimena. Itseäni kiinnosti lähinnä arvomaailma sekä talousnäkemys. Arvioin molempia kahden eri kysymyksen pohjalta ja yhdistin ne listaksi valtuutetuista.

Arvokonservatiivit

Helsinki on perinteisestikin katsoen ollut muuta maata arvoliberaalimpaa. Tämän johdosta ei ole ihmekään, että suurin osa valtuutetuista edustaa avoimempaa maailmaa. Tutkitaan sen sijaan keitä arvokonservatiiveja joukossa on. Nämä kartoitin kahdella kysymyksellä: “Eutanasia pitäisi sallia.” sekä “Homo- ja lesbopareilla pitää olla samat avioliitto- ja adoptio-oikeudet kuin heteropareilla.”. Mikäli molemmissa vastaus on kielteinen (asteikolla 1-5; vastaus 1 tai 2), niin henkilön voidaan edustavan arvokonservatiivista maailmaa.

Ebeling Mika, Kristillisdemokraatit
Karhuvaara Arja, Kokoomus
Niinistö Jussi, Perussuomalaiset
Niskanen Dani, Kokoomus
Peltokorpi Terhi, Keskusta

Arvoliberaalit

Katsoin myös ketkä ovat kummassakin olosuhteissa arvoliberaaleja eli antavat molempiin kysymyksiin myönteisen vastauksen (asteikolla 1-5; vastaus 4 tai 5). Heitä tuli peräti 50 kappaletta, joista kokoomuksen ryhmässä on 15, vihreiden ryhmässä saman verran,  SDP:ssä 7, Vasemmistoliitossa 9 ja RKP:ssä 3 sekä Piraattipuolueen ainoa edustaja. Osmo Soininvaaran blogissaan esittämä väite, että Suomesta puuttuu (oikeistolainen) liberaali urbaanipuolue on epätarkka. Sellainen puolue on jo olemassa. Nimittäin Helsingin kokoomus on muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta valtaosin arvoliberaali.

Talousnäkemys 

Helsingin kaupunginvaltuusto on perinteisesti ollut kannoissaan vasemmistolainen. Viime vuosina asia puettu vihervasemmistolaiseen ulkokuoreen, mutta pohjavire on sama. Tästä johtuen Helsingissä on vertailukaupunkeja suurempi virkakunta, ylitiheä palveluverkosto sekä virkamiesten irtisanomiskielto. Toisaalta täytyy todeta, että suuri hallintokoneisto ei itsessään tarkoita, että asiat olisivat talouden tai palveluiden kannalta huonosti. Tarkistin asian kahdella kysymyksellä: “Jos tulee eteen tilanne, jossa on välttämätöntä joko leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia tai korottaa veroja, veronkorotukset ovat parempi vaihtoehto.” ja “Julkisia palveluita pitäisi ulkoistaa nykyistä enemmän kunnilta yrityksille.” Mikäli vastaus on ensimmäisessä kielteinen (asteikolla 1-5; vastaukset 1 tai 2) ja toisessa myönteinen (asteikolla 1-5; vastaukset 4 tai 5) , niin henkilö on markkinahenkinen.

Apter Ted, Kokoomus
Bogomoloff Harry, Kokoomus
Diarra Fatim, Vihreät
Hakola Juha, Kokoomus
Harjanne Atte, Vihreät
Harkimo Joel, Kokoomus
Kaleva Atte, Kokoomus
Karhuvaara Arja, Kokoomus
Koskinen Kauko, Kokoomus
Koulumies Terhi, Kokoomus
Laaksonen Heimo, Kokoomus
Meri Otto, Kokoomus
Moisio Elina, Vihreät
Niskanen Dani, Kokoomus
Nygård Mia, Kokoomus
Pajunen Jenni, Kokoomus
Pakarinen Pia, Kokoomus
Parpala Matti, Kokoomus
Pelkonen Jaana, Kokoomus
Rantala Marcus, RKP
Rautava Risto, Kokoomus
Rydman Wille, Kokoomus
Saxberg Mirita, Kokoomus
Sazonov Daniel, Kokoomus
Urho Ulla Marja, Kokoomus
Vapaavuori Jan, Kokoomus
Vartiainen Juhana, Kokoomus
Väyrynen Paavo, Kristillisdemokraatit

Yksi ajatus artikkelista “Uuden kaupunginvaltuuston arvot ja talousnäkemys”

  1. Määrittelit liberaaliksi sen, joka heikentää mieluummin julkisia palveluita kuin nostaa veroja. On helppo puhua abstraktisti julkisista palveluista, mutta mennäänpä konkretiaan. Koska oli kyse kunnallisvaaleista, julkinen palvelu = koulutus, koska sote ei enää ole kunnallinen palvelu. En ole aivan varma, että liberalismilla tarkoitetaan halua heikentää koulutusta. Yleensä liberaalit maailmassa ovat pitäneet koulutusta arvossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *